PROPOSED AGENDA

Habitat Committee

Online Meeting October 29 - 30, 2024

This Habitat Committee (HC) meeting will be held online and is open to the public. Pertinent information will be posted to the meeting webpage. A dedicated public comment agenda item has been scheduled for each day. Additional public comment may be taken at the discretion of the Chair. Dates and times on this agenda are subject to change once the meeting begins. This HC meeting is intended to consider items on the Pacific Fishery Management Council (Council)'s November meeting agenda and other issues as appropriate. Agenda items listed under the Habitat Committee Administrative Matters are in numerical order; other agenda items reflect their Council Meeting Agenda numbering. Times not specified for discussion or presentations will be allocated to the HC's drafting and reviewing of statements, reports, etc. The Council will consider Current Habitat Issues (Agenda Item E.1) on Thursday, November 14.

Tuesday, October 29, 2024 – 9:00 a.m.

Habitat Committee Administrative Matters

1. Introductions, Approve Agenda, Confirm Assignments (9 a.m., 15 minutes)

Correigh Greene

2. Member Updates – Discussion and Report Development (9:15 a.m., 1.25 hours)

Notes: Laura Brown

ΑII

PUBLIC COMMENT PERIOD – 10:30 a.m., 15 minutes

BREAK

C. Administrative

5. Membership Appointments and Council Kerry Griffin, Katrina Bernaus Operating Procedures Notes: Corianna Flannery Proposed new ad hoc committee focused on modifications to National Standards 4, 8, 9. (11 a.m., 30 minutes; Report to Council November 18)

D. Cross Fishery Management Plan

3. Research and Data Needs Marlene Bellman (11:30 a.m., 30 minutes; Report to Council November 16) Notes: Arlene Merems

LUNCH

Habitat Committee Administrative Matters (continued)

 Collaborative research on biogeochemical cycling and benthic disturbance (1 p.m., 1.25 hours) Clare Reimers, Adrienne Chan Notes: Eric Chavez

BREAK

I. Groundfish

Cordell Bank Conservation Area Revisions
(2:30 p.m., 1 hour; Report to Council November 17)

Keeley Kent, Jessi Doerpinghaus Notes: Scott Heppell

Habitat Committee Administrative Matters (continued)

4. Work Session – Discussion and Report Development (3:30 p.m., 1.5 hours)

Αll

Wednesday, October 30, 2024 - 9:00 a.m.

D. Cross Fishery Management Plan

Marine Planning
(9 a.m., 30 minutes; Report to Council November 14)

Kerry Griffin, Steve Scheiblauer Notes: Laura Ingulsrud

C. Administrative

Future Workload Planning
(9:30 a.m.; 30 minutes; Report to Council November 18)

Kerry Griffin

Habitat Committee Administrative Matters (continued)

5. Habitat Committee Report Format and Issue Tracking (10 a.m., 30 minutes)

Correigh Greene Notes: Waldo Wakefield

PUBLIC COMMENT PERIOD – 10:30 a.m., 15 minutes

6. Review and Finalize Reports; Wrap Up (10:45 a.m., 1.25 hours)

Αll

PFMC 10/18/24