PROPOSED AGENDA

Habitat Committee

March 5-6, 2024
Doubletree by Hilton Hotel Fresno Convention Center
2233 Ventura Street
Fresno, CA 93721
Phone: 559-268-1000
Tioga Room

This Habitat Committee (HC) meeting will be held in person and is open to the public. Pertinent information will be posted to the Council's March 2024 meeting webpage prior to the first day of the meeting. A dedicated public comment agenda item has been scheduled for each day. Additional public comment may be taken at the discretion of the Chair. Dates and times on this agenda are subject to change once the meeting begins. Agenda items listed under the Habitat Committee Administrative Matters are in numerical order; other agenda items reflect their Council Meeting Agenda numbering. Times not specified for discussion and/or presentations will be allocated to the HC's drafting and reviewing of statements, reports, etc. The Council will consider Current Habitat Issues (Agenda Item D.1) on Wednesday, March 6.

Tuesday, March 5, 2024 – 8:00 a.m.

Habitat Committee Administrative Matters

1. Introductions, Approve Agenda, Assign Note Takers (8 a.m., 15 minutes)

Correigh Greene

2. Member Updates – Discussion and Report Development (8:15 a.m., 1.5 hours; Report to Council March 6)

All John Cassinelli

BREAK

C. Salmon Management

3. Klamath Dam Removal Update (10 a.m., 30 minutes; Report to Council March 6)

Jim Simondet Notes: Waldo Wakefield

Habitat Committee Administrative Matters (Continued)

3. Ecosystem Indicators/Salmon Stoplight Tables (10:30 a.m., 30 minutes)

Correigh Greene Notes: Scott Heppell

Tuesday, March 5, 2024 – continued

E. Cross Fishery Management Plan

3. Marine Planning (11 a.m., 30 minutes; Report to the Council March 8) Kerry Griffin/Steve Scheiblauer Notes: Laura Brown

LUNCH (11:30 a.m. – 12:45 p.m.)

PUBLIC COMMENT PERIOD – 12:45 p.m.

Habitat Committee Administrative Matters (Continued)

Elections (Closed Session) (1 p.m., 15 minutes)

Kerry Griffin

5. Work Session, Report Development and Review (1:15 p.m., 1 hour)

ΑII

BREAK

E. **Cross Fishery Management Plan (Continued)**

Office of National Marine Sanctuaries: Coral Restoration and Research Plan – Range of Alternatives and Preliminary Preferred Alternative

Jessi Doerpinghaus/ Kerry Griffin

Notes: Arlene Merems

Habitat Committee Administrative Matters (Continued)

(2:30 p.m., 1 hour; Report to the Council March 7)

6. Work Session and Report Review, As Needed (3:30 p.m., 1.5 hours)

ΑII

Wednesday March 6, 2024 – 8:00 a.m.

H. Ecosystem Management

1. California Current Ecosystem Status Report Mary Hunsicker/Andrew Leising (8 a.m., 1.5 hours; Public online briefing Tuesday February 27, 9 a.m.; Report to Council March 9) Notes: Scott Heppell

Fishery Ecosystem Plan Initiative 4 – Progress Review (9:30 a.m., 1 hour; Report to Council March 9)

Kit Dahl

Notes: Fran Recht

Wednesday March 6, 2024 - continued

BREAK

3. Climate and Communities Initiative Review and Prioritize Tasks
(10:45 a.m., 45 minutes; Report to Council March 9)

Notes: Eric Chavez

LUNCH (11:30 a.m.)

J. Administrative Matters

3. Future Council Meeting Agenda and Workload Planning Kerry Griffin (12:30 p.m., 30 minutes; Report to Council March 11) Notes: Leonard Krug

PUBLIC COMMENT PERIOD – 1 p.m.

Habitat Committee Administrative Matters (Continued)

7. Review Draft Reports as Needed (1:15 p.m., 3.75 hours)

Αll

ADJOURN

PFMC 02/08/24