PROPOSED AGENDA

Sablefish Management and Trawl Allocation Attainment Committee (SaMTAAC)

Pacific Fishery Management Council Sheraton Portland Airport Mt. Adams Room 8235 NE Airport Way Portland, OR 97220 Telephone: 503-281-2500 October 9-10, 2019

SaMTAAC meetings are open to the public, and public comments will be taken at the discretion of the SaMTAAC Chair. Dates and times on this agenda are subject to change once the meeting begins.

WEDNESDAY, OCTOBER 9, 2019 – 8:00 AM

A. Call to Order

(8:00 a.m.; 0.25 hour)

1. Roll Call, Introductions, Announcements, etc.

Phil Anderson, Chair

2. Chair Comments

Meeting Purposes:

Review and respond to National Marine Fisheries Service (NMFS) comments on the alternatives

Refine alternatives as needed

Address key questions remaining to fully develop range of alternatives for analysis (see Agenda Item F.1, Attachment 1).

Provide guidance on SaMTAAC progress report to be provided at the November 2019 Council meeting.

3. Approval of Agenda

B. Review Timeline/Calendar

Jim Seger

(8:15 a.m.; 5 min)

C. Opening Comments by Committee Members

(8:20 a.m.; 0.5 hour)

D. Review Criteria and Basis for Recommendations

(8:50 a.m.; 40 min)

1. NOAA General Counsel

Maggie Smith

- 2. NMFS Report on Purpose and Need
- Goals and Objectives and National Standards Summarized as Summarized in Amendment 20 (<u>Table 6-1, see page 613</u>)
 Jim Seger
- 4. Principles Adopted by Committee

PUBLIC COMMENT (9:30-9:45 a.m.)

BREAK (9:45-10:00 a.m.)

E. Overview of Alternatives and Analysis

(10:00 a.m.; 1.5 hours)

1. Review Package of Alternatives (Table 1)

Jim Seger

2. Review General Analysis

Jessi Doerpinghaus, Jim Seger

3. NMFS Overarching Comments on Alternatives

F. Refine Alternatives

(11:30 a.m.; 30 min)

For each alternative

1. Review Key Questions Remaining

Jim Seger

- 2. NMFS Comments on the Alternative
- 3. Review Summary of Related Analysis

Jessi Doerpinghaus, Jim Seger

4. Refine Alternatives and Identify Information Needs

LUNCH (12:00-1:00 p.m.)

F. Refine Alternatives (continued)

(1:00 p.m.; 2 hours)

BREAK (3:00-3:15 p.m.)

F. Refine Alternatives (continued)

(3:15 p.m.; 1.25+ hours)

THURSDAY, OCTOBER 10, 2019 – 8:00 AM

PUBLIC COMMENT (8:00 a.m.-8:15 a.m.)

G. Define Final Set of Alternatives

(8:15 a.m.; 3.75 hours)

LUNCH (12:00-1:00 p.m.)

H. Guidance on Progress Report to the Council

(1:00 p.m.; 0.5 hour)

Review draft of conclusions and discuss process for report finalization.

I. Scheduling Next Meeting and Final Business

(1:30 p.m.; 0.5 hour)

ADJOURN - 2:00 PM