PROPOSED AGENDA Scientific and Statistical Committee

Pacific Fishery Management Council Doubletree by Hilton Hotel Seattle Airport Cascade 11 Room 18740 International Blvd. Seattle, Washington 98188 Telephone: 206-246-8600

September 6-7, 2018

Scientific and Statistical Committee (SSC) meetings are open to the public, and public comments will be accepted during the scheduled public comment period. Public comment at times other than the established public comment period will be taken at the discretion of the SSC Chair.

Committee member work assignments are noted in parentheses at the end of each agenda item. The first name listed is the discussion leader and the second, the rapporteur. A suggestion for the amount of time each agenda item should take is provided. All times are approximate and subject to change. At the time the agenda is approved, priorities can be set and these times revised. Discussion leaders should determine whether more or less time is required, and request the agenda be amended.

THURSDAY, SEPTEMBER 6, 2018 – 8 AM

A. Call to Order

1. Call to Order and Introductions

John Field

2. Report of the Executive Director

Chuck Tracy

- 3. Approve Agenda and June 2018 Minutes
- 4. Subcommittee Assignments Current assignments are listed at the end of this agenda
- 5. Open Discussion and Future Meeting Planning (8 a.m., 0.75 hours)

F. Council Administrative Matters

6. Membership Appointments and Council Operating Procedures (SSC Closed Session) (8:45 a.m., 0.25 hours) *Report to Council on Friday (Council Closed Session)*

E. Salmon Management

1. Salmon Methodology Review – Final Topic Selection (9 a.m., 1 hour; **Johnson, Byrne**) *Report to Council on Friday*

Galen Johnson

F. Council Administrative Matters, Continued

1. Research and Data Needs Document – Final Adoption (10 a.m., 1.5 hours; **Key, Satterthwaite**) *Report to Council on Friday*

John DeVore

G. Ecosystem Management

2. Fishery Ecosystem Plan Five-Year Review – Scoping (11:30 a.m., 1 hour; **Harte, Shelton**) *Report to Council on Saturday*

Dan Holland

LUNCH (12:30 p.m.-1:30 p.m.)

3. Climate and Communities Initiative Update (1:30 p.m., 1 hour; **Brown, Speir**) *Report to Council on Saturday*

Dan Holland

I. Groundfish Management

6. Science Improvement Report Dave Sampson and John Field (2:30 p.m.; 1 hour; **Budrick, Hamel**) *Report to Council on Monday*

PUBLIC COMMENT PERIOD

3 p.m. (or immediately following Agenda Item I.6) Public comments, including comments on issues <u>not</u> on the agenda, are accepted at this time.

A. SSC Administrative Matters, Continued

6. Review Statements (Following public comment period)

FRIDAY, SEPTEMBER 7, 2018 – 8 AM

A. SSC Administrative Matters, Continued

7. Review Statements (8 a.m., 1 hour)

H. Highly Migratory Species Management

5. Drift Gillnet Performance Metrics Methodology (9 a.m., 1 hour; **Sharma, Berger**) *Report to Council on Sunday*

Jim Carretta

I. Groundfish Management, Continued

- 4. Stock Assessment Terms of Reference Final Action Dave Sampson and André Punt (10 a.m., 1 hour; **Budrick, Tsou**) *Report to Council on Monday*
- 5. Methodology Review Topic Selection (11 a.m., 1 hour; **Sampson, Punt**) *Report to Council on Monday*

LUNCH (12-1 p.m.)

F. Council Administrative Matters, Continued

6. Membership Appointments and Council Operating Procedures John DeVore (1 p.m., 0.5 hours; **Johnson, Field**) *Report to Council on Wednesday*

A. SSC Administrative Matters, Continued

8. Review Statements (1:30 p.m.)

ADJOURN

SSC Subcommittee Assignments, June 2018

Salmon	Groundfish	Coastal Pelagic Species	Highly Migratory Species	Economics	Ecosystem- Based Management
Galen Johnson	David Sampson	André Punt	Aaron Berger	Cameron Speir	Dan Holland
John Budrick	Aaron Berger	Aaron Berger	John Field	Michael Harte	Evelyn Brown
Alan Byrne	John Budrick	Evelyn Brown	Michael Harte	Dan Holland	John Field
Owen Hamel	John Field	John Budrick	Dan Holland	André Punt	Michael Harte
Michael Harte	Owen Hamel	Alan Byrne	André Punt	David Sampson	Galen Johnson
Will Satterthwaite	Meisha Key	John Field	David Sampson		André Punt
Rishi Sharma	André Punt	Owen Hamel	Rishi Sharma		Will Satterthwaite
Ole Shelton	Rishi Sharma	Meisha Key			Ole Shelton
Cameron Speir	Tien-Shui Tsou	Will Satterthwaite			Cameron Speir
		Tien-Shui Tsou			Tien-Shui Tsou

Bold denotes Subcommittee Chairperson

PFMC 08/09/18