PROPOSED AGENDA Scientific and Statistical Committee

Pacific Fishery Management Council
The Riverside Hotel
Cinnabar Room
2900 Chinden Boulevard
Boise, Idaho 83714
Telephone: 208-343-1871

September 12-13, 2017

Scientific and Statistical Committee (SSC) meetings are open to the public, and public comments will be accepted during the scheduled public comment period. Public comment at times other than the established public comment period will be taken at the discretion of the SSC Chair.

Committee member work assignments are noted in parentheses at the end of each agenda item. The first name listed is the discussion leader and the second, the rapporteur. A suggestion for the amount of time each agenda item should take is provided. All times are approximate and subject to change. At the time the agenda is approved, priorities can be set and these times revised. Discussion leaders should determine whether more or less time is required, and request the agenda be amended.

TUESDAY, SEPTEMBER 12, 2017 – 8 AM

A. Call to Order-SSC Administrative Matters

1. Call to Order and Introductions

Will Satterthwaite

2. Report of the Executive Director

Chuck Tracy

- 3. Approve Agenda and June 2017 Minutes
- 4. Subcommittee Assignments Current assignments are listed at the end of this agenda
- 5. Open Discussion and Future Meeting Planning (8 a.m., 1.5 hours) *No Report to Council*

H. Council Administrative Matters

4. Membership Appointments and Council Operating Procedures (SSC Closed Session) (9:30 a.m., 0.5 hours) *Report to the Council on Wednesday (Closed Executive Session)*

C. Coastal Pelagic Species Management

1. Acoustic Trawl Survey Methodology Review Terms of Reference (10 a.m.; 0.5 hours; **Brown, Berger**) Report to Council on Wednesday

F. Salmon Management

- 1. Methodology Review Final Topic Selection Robin Ehlke (10:30 a.m.; 0.5 hours; **Johnson, Byrne**) Report to Council on Wednesday

LUNCH (12-1:30 p.m.)

E. Groundfish Management

2. Off-Year Science Improvements John DeVore (1:30 p.m.; 1 hour; **Sampson, Dorn**) *Joint Session with the Groundfish Management Team in the Cinnabar Room; Report to Council on Thursday*

3. Stock Assessment Methodology Review Topic Selection Dave Sampson (2:30 p.m.; 1 hour; **Tsou, Budrick**) *Report to Council on Thursday*

PUBLIC COMMENT PERIOD

3:30 p.m. (or immediately following Agenda Item E.3) Public comments, including comments on issues <u>not</u> on the agenda, are accepted at this time.

A. SSC Administrative Matters, continued

6. Review Statements

WEDNESDAY, SEPTEMBER 13, 2017 – 8 AM

A. SSC Administrative Matters, continued

7. Review Statements (8 a.m., 1 hour)

I. Ecosystem-Based Management

1. Climate Vulnerability Assessment Report (9:00 a.m.; 1 hour; **Holland, Punt**) Report to Council on Friday

2. FEP Initiatives: Scoping and Selection Martin Dorn (10:00 a.m.; 0.5 hours; **Harte, Piner**) *Report to Council on Friday*

E. Groundfish Management, continued

8. Adopt Final Stock Assessments Dave Sampson, John Field, Martin Dorn (10:30 a.m.; 1.5 hours; **Budrick, Hamel**) *Report to Council on Saturday*

LUNCH (12-1:30 p.m.)

9. Initial Harvest Specifications and Management Measure Actions for 2019-2020 Management Dave Sampson (1:30 p.m.; 1.5 hours; **Punt, Field**) *Report to Council on Sunday*

A. SSC Administrative Matters, continued

8. Review Statements (3 p.m.)

ADJOURN

SSC Subcommittee Assignments, September 2017

Salmon	Groundfish	Coastal Pelagic Species	Highly Migratory Species	Economics	Ecosystem- Based Management
Galen Johnson	David Sampson	André Punt	Kevin Piner	Cameron Speir	Martin Dorn
John Budrick	Aaron Berger	Aaron Berger	Aaron Berger	Michael Harte	Evelyn Brown
Alan Byrne	John Budrick	Evelyn Brown	John Field	Dan Holland	John Field
Owen Hamel	Martin Dorn	John Budrick	Michael Harte	André Punt	Michael Harte
Michael Harte	John Field	Alan Byrne	Dan Holland	David Sampson	Dan Holland
Will Satterthwaite	Owen Hamel	John Field	André Punt		Galen Johnson
Cameron Speir	André Punt	Owen Hamel	David Sampson		Kevin Piner
	Tien-Shui Tsou	Will Satterthwaite			André Punt
		Tien-Shui Tsou			Will Satterthwaite
					Cameron Speir
					Tien-Shui Tsou

Bold denotes Subcommittee Chairperson

PFMC 08/11/17