PROPOSED AGENDA Scientific and Statistical Committee

Pacific Fishery Management Council
Hilton Vancouver Hotel
Heritage F Room
3001 West Sixth Street
Vancouver, Washington 98660
Telephone: 360-993-4500
March 7-8, 2017

Scientific and Statistical Committee (SSC) meetings are open to the public, and public comments will be accepted during the scheduled public comment period. Public comment at times other than the established public comment period will be taken at the discretion of the SSC Chair.

Committee member work assignments are noted in parentheses at the end of each agenda item. The first name listed is the discussion leader and the second, the rapporteur. A suggestion for the amount of time each agenda item should take is provided. All times are approximate and subject to change. At the time the agenda is approved, priorities can be set and these times revised. Discussion leaders should determine whether more or less time is required, and request the agenda be amended.

TUESDAY, MARCH 7, 2017 – 8 AM

A. Call to Order

1. Call to Order and Introductions

Will Satterthwaite

Chuck Tracy

- 2. Report of the Executive Director
- 3. Approve Agenda and November 2016 Minutes
- 4. Subcommittee Assignments Current assignments are listed at the end of this agenda
- 5. Open Discussion and Future Meeting Planning (8 a.m., 1 hour) *No Report to Council*

C. Council Administrative Matters

4. Membership Appointments and Council Operating Procedures (9 a.m., 0.5 hours) *Report to Council on Wednesday (Council Closed Session)*

F. Ecosystem Management

Annual State of the California Current Ecosystem
 Report
 Toby Garfield and Chris Harvey
 (9:30 a.m., 1.75 hours; Brown, Dorn) Report to the Council on Wednesday

BREAK (11:15-11:30 a.m.)

2. Sablefish Ecosystem Indicators Moderate (11:30 a.m., 1 hour; Tsou, Piner) *Report to the Council on Wednesday*

Melissa Haltuch

LUNCH (12:30-2 p.m.)

F. Ecosystem Management, continued

3. Review of Fishery Ecosystem Plan Initiatives (2 p.m., 1 hour; Holland, Punt) *Report to Council on Thursday*

Yvonne de Reynier

E. Salmon Management

2. Review of 2016 Fisheries and Summary of 2017 Stock Abundance Forecasts

(2. p. p. 1. bourn Purpos Johnson) Person to Council on Thomas Inc.

Robert Kope

(3 p.m., 1 hour; Byrne, Johnson) Report to Council on Thursday

PUBLIC COMMENT PERIOD

4:00 p.m. (or immediately following Agenda Item E.2)

Public comments, including comments on issues <u>not</u> on the agenda, are accepted at this time.

A. SSC Administrative Matters, Continued

6. Review Statements

WEDNESDAY, MARCH 8, 2017 – 8 AM

SSC Administrative Matters, Continued

7. Review Statements (8 a.m., 1 hour)

E. Salmon Management, continued

3. Identification of Management Objectives and Preliminary Definition of 2017 Salmon Management Alternatives (9 a.m.; 0.5 hours; Satterthwaite, Hamel) *Report to Council on Thursday*

Sarah Bates

I. Groundfish Management (continued)

- 2. Reports and Recommendations from Groundfish Science Workshops and Methodology Reviews
 - a. Productivity Workshop Report Martin Dorn
 - b. Historical Catch Reconstruction Workshop Report David Sampson
 - c. Report from the Groundfish Assessment Methodology Review David Sampson (9:30 a.m.; 1.25 hours; Sampson, Field) *Report to Council on Saturday*

BREAK (10:45-11 a.m.)

SSC Administrative Matters, Continued

8. Discussion of the Central Subpopulation of Northern
Anchovy Overfishing Limit: Process and Timeline
André Punt and Lorna Wargo
(11 a.m., 1 hour; Hamel, Satterthwaite) Report to Council in April

LUNCH (12-1 p.m.)

I. Groundfish Management

Salmon Endangered Species Act (ESA)
 Consultation Analysis
 Susan Bishop, Paul Moran, and Sean Matson
 p.m., 1 hour; Budrick, Sampson) Report to Council on Friday

SSC Administrative Matters, Continued

9. Review of the Proposed Methodologies in the Amendment 28 Essential Fish Habitat Process Brett Wiedoff and Jim Seger (2 p.m., 1 hour; Speir, Harte) *Report to Council in June*

BREAK / STATEMENT WRITING AND PRINTING (3-3:30 p.m.)

10. Review Statements (3:30 p.m.)

ADJOURN

SSC Subcommittee Assignments, November 2016

Salmon	Groundfish	Coastal Pelagic Species	Highly Migratory Species	Economics	Ecosystem- Based Management
Galen Johnson	David Sampson	André Punt	Kevin Piner	Cameron Speir	Martin Dorn
John Budrick	Aaron Berger	Aaron Berger	Aaron Berger	Michael Harte	Evelyn Brown
Alan Byrne	John Budrick	Evelyn Brown	John Field	Dan Holland	John Field
Owen Hamel	Martin Dorn	John Budrick	Michael Harte	André Punt	Michael Harte
Michael Harte	John Field	Alan Byrne	Dan Holland	David Sampson	Dan Holland
Will Satterthwaite	Owen Hamel	John Field	André Punt		Galen Johnson
Cameron Speir	André Punt	Owen Hamel	David Sampson		Kevin Piner
	Tien-Shui Tsou	Will Satterthwaite			André Punt
		Tien-Shui Tsou			Will Satterthwaite
_					Tien-Shui Tsou

Bold denotes Subcommittee Chairperson

PFMC 02/14/17