PROPOSED AGENDA Scientific and Statistical Committee

Pacific Fishery Management Council
Hilton Vancouver Hotel
Heritage E Room
3001 West Sixth Street
Vancouver, Washington 98660
Telephone: 360-993-4500

March 7-8, 2015

Scientific and Statistical Committee (SSC) meetings are open to the public, and public comments will be accepted during the scheduled public comment period. Public comment at times other than the established public comment period will be taken at the discretion of the SSC Chair.

Committee member work assignments are noted in parentheses at the end of each agenda item. The first name listed is the discussion leader and the second, the rapporteur. A suggestion for the amount of time each agenda item should take is provided. At the time the agenda is approved, priorities can be set and these times revised. Discussion leaders should determine whether more or less time is required, and request the agenda be amended.

SATURDAY, MARCH 7, 2015 – 8 AM

A. Call to Order

1. Call to Order and Introductions

Meisha Key

2. Report of the Executive Director

Donald McIsaac

- 3. Approve Agenda and November 2014 Minutes
- 4. Subcommittee Assignments Current assignments are listed at the end of this agenda
- 5. Open Discussion and Future Meeting Planning (8 a.m., 2 hours) *No Report to Council*

I. Council Administrative Matters

4. Advisory Body Position Appointments and Council Operating Procedures (SSC Closed Session)

(10 a.m., 0.5 hours) Report to Council – Council Closed Session, Sunday

H. Highly Migratory Species Management

3. Final Exempted Fishing Permit Approval Kit Dahl (10:30 a.m., 1.5 hours; **Satterthwaite, Lee**) *Report to Council on Wednesday*

LUNCH

E. Ecosystem Management

- California Current Ecosystem Report Including
 Integrated Ecosystem Assessment
 Chris Harvey and Toby Garfield
 a. Recommendations of the Ecosystem-Based Management Subcommittee Martin Dorn
 (1 p.m., 2 hours; Johnson, Thomson) Report to Council on Sunday
- 2. Review of Fishery Ecosystem Plan Initiatives Kit Dahl (3 p.m., 1 hour; **Dorn, Huppert**) *Report to Council on Sunday*

PUBLIC COMMENT PERIOD

4 p.m. (or immediately following Agenda Item E.2) Public comments, including comments on issues <u>not</u> on the agenda, are accepted at this time.

A. SSC Administrative Matters, Continued

6. Review Statements (Following public comment period)

SUNDAY, MARCH 8, 2015 – 8 AM

A. SSC Administrative Matters, continued

7. Review Statements (8 a.m., 1 hour)

I. Council Administrative Matters, continued

1. Legislative Matters Jennifer Gilden (9 a.m., 0.5 hours; **Hamel, Cooper**) *Report to Council on Tuesday*

H. Highly Migratory Species Management, continued

2. Recommendations for International Management Activities Including U.S.-Canada Albacore Treaty Area Fishery Update Kit Dahl (9:30 a.m., 1 hour; **Punt, Hamel**) *Report to Council on Tuesday*

4. Drift Gillnet Management and Monitoring Plan Including Final Action on Hard Caps (10:30 a.m., 1 hour; **Cooper, Sampson**) *Report to Council on Wednesday*

Steve Stohs

F. Salmon Management

2. Review of 2014 Fisheries and Summary of 2015 Stock Abundance Forecasts (11:30 a.m., 1 hour; **Byrne, Lawson**) *Report to Council on Monday*

Robert Kope

LUNCH

A. SSC Administrative Matters, continued

8. Review Statements (1:30 p.m.)

ADJOURN

SSC Subcommittee Assignments, November 2014

Salmon	Groundfish	Coastal Pelagic Species	Highly Migratory Species	Economics	Ecosystem- Based Management
Pete Lawson	David Sampson	André Punt	André Punt	Cindy Thomson	Martin Dorn
Alan Byrne	Andrew Cooper	Alan Byrne	Andrew Cooper	Dan Huppert	Pete Lawson
Owen Hamel	Martin Dorn	Owen Hamel	David Sampson	Todd Lee	Galen Johnson
Galen Johnson	Owen Hamel	Dan Huppert		André Punt	Todd Lee
Meisha Key	Tom Jagielo	Tom Jagielo		David Sampson	André Punt
Will Satterthwaite	Meisha Key	Meisha Key			Will Satterthwaite
	André Punt	Will Satterthwaite			Cindy Thomson
	Tien-Shui Tsou				Tien-Shui Tsou

Bold denotes Subcommittee Chairperson

PFMC 02/10/15